Landsort vs Storstad

Åseda – Landsort

På sajten Landsort vs Storstad jämförs för- och nackdelar med att bo på landet eller i storstan. Nu har turen kommit till orten Åseda i Uppvidinge kommun och Kronobergs län. För att ta sig till den lilla tätorten Åseda tar man bussen med Kronobergs länstrafik. Tidigare har det gått järnvägstrafik mellan Nässjö och Åseda. Sedan 2002 lade man ner persontågtrafiken mellan de två orterna.

Bilen ett måste på landet

Konsekvensen av att man runtom i Sverige väljer att lägga ner tågtrafik eller busslinjesträckningar till de mindre orterna gör att bilen på landet blir ett måste, vilket kan ses som en nackdel ur flera olika synpunkter.

1. Ekonomiskt – en bil måste ha bränsle, kräver underhåll och måste vara trafikförsäkrad.

2. Miljön påverkas negativt av att invånarna i de mindre tätorterna tvingas använda bilen till att ta sig till olika platser. Om kollektivtrafik skulle finnas skulle landsorten bli mer attraktiv, miljövänligare och förmodligen locka fler arbetspendlare.

3. Personer under 18 år och som inte har körkort, har inte samma rörelsefrihet som yngre personer i en större tätort.

Boendet – landet vs storstad

Boende på landet är relativt billigt, lätt att införskaffa och utbudet är stort. Tvärtemot kan det sägas vara i storstaden. Här är boendet dyrt, hyreslägenheterna få och köerna långa till ett förstahandskontrakt. Utbudet finns för de i storstaden som har möjligheter att köpa bostadsrätt och ta lån hos storbankerna. Lugna gator, fridfull natur och fågelkvitter är landsortens melodi medan storstadens alarmerande puls, högre tempo och rusningstrafik takterar storstadens toner.

Arbete, fritid och nöje

Storstaden lockar med arbetsmöjligheter och karriärer. Landsorten med fritidsliv och naturupplevelser. Fritidslivet på landet är ofta kopplat till naturen; fiske, jakt och campingliv kan sägas stå emot storstadens fritidsaktiviteter; barer, klubbar och evenemang. Åseda erbjuder ett antal fik, bagerier, folkets bio och ett badhus. Idag erbjuds en hel del nöjen, sociala kontakter och intressen över nätet. Man kan streama film, musik och, hålla kontakt med vännerna över nätet.

Öka spänningen oavsett var du bor genom spel på nätet; kasino, odds eller enarmad bandit. Vinstchanser har alla oberoende av bostadsort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *