Naturnära Åseda

Eftersom Åseda ligger så naturnära finns det många utomhusaktiviteter att välja bland. Fiskevattnen och badplatserna är många, och precis i anslutning till samhället ligger ett 2,1 km långt elljusspår med möjligheter till löpning på sommaren och skidåkning på vintern.

Den vandringssugne kommer definitivt att få sitt lystmäte på någon av de vackra lederna i närheten av orten. Vildmarksleden är en 37 kilometer lång och naturskön vandringsled som sträcker sig mellan Kalvreström – Kolvesjö – Lindshammar – Horshaga och tillbaka till Klavreström. Vid leden finns två rastplatser, båda med vindskydd, toalett och grillplats.

Framtidsleden, i närheten av Alstermo, Målerås och Älghult, är en cirkelled på närmare fyra mil. Leden går längs skogsvägar kantad av unik flora och lämpar sig ypperligt även för cykling. I skogarna kring Framtidsleden strövar många vilda djur, och den som har tur får kanske syn på rådjur, älg eller räv. Där finns även skyggare djur som varg och lo. Intill den fågelrika Södresjö finns det för den fågelintresserade dessutom ett fågeltorn. Skogarna lämpar sig även för bär- och svampplockning, och på flera ställen längs leden behöver man bara kliva av stigen för att fylla sin korg eller hink direkt ur skogens skafferi.

Runt Framtidsleden finns mycket bra fiskevatten, särskilt Alsterån, där det utöver abborre, mört och gädda även finns öring. Fisket i Uppvidinge kommun som helhet är varierat. Gös, sutare, sik, storsik, braxen, lake och inplanterad regnbåge är inte helt ovanliga syner. På sina håll kan man till och med fiska ål.

Genom Uppvidinge kommun slingrar sig Norra Värends ridled, som är cirka åtta mil lång och sträcker sig längs skimrande sjöar och genom rofyllda skogar. Själva ridleden är uppdelad i fyra dagsetapper och det finns möjligheter till övernattning i stugor tillhörande intilliggande lantgårdar. I anslutning till stugorna finns även plats i box eller hage, så där kan både ryttare och häst njuta av en god natts sömn innan det är dags att njuta av nästa dags ridning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *