Upplevelser och underhållning i Åseda

Trots Åsedas ringa befolkningsmängd finns det många möjligheter till upplevelser och underhållning på orten. I Åseda finns allt från pubkvällar till opera.

Folkets hus, som ligger på Olofsgatan, har en central roll i kulturlivet. Där finns bland annat en fin biograf med duktig och tillmötesgående personal som brinner för att leverera bra bioupplevelser med de nyaste filmerna. Man erbjuder även teater och direktsändning av föreställningar som exempelvis balett eller opera från Metropolitan Opera i New York. Salen uppskattas särskilt för sitt fina ljud. Därtill erbjuds även bokning av konferenslokal och festsal för 150 personer.

Granhults kyrka är en vacker och anrik kyrka som uppfördes cirka 1220 och har stått på samma ställe sedan dess. Kyrkan, som är Sveriges äldsta bevarade träkyrka, är en av flera kyrkor i Åsedatrakten som ger regelbundna konserter och musikgudstjänster i skön miljö, bland annat med orgelmusik och körsång. Förutom andlig musik erbjuder Åseda även litet hårdare tongångar, exempelvis på Hotell Olof, som utöver sina omtyckta pubkvällar även står som scen för det ösiga evenemanget Valborgsrock, där man som gäst även kan få sig en bit mat och något att dricka under underhållningen.

För den som gillar att dansa finns det goda möjligheter för en svängom i Åseda. I folkparken anordnas nämligen dans till dansbandsmusik två torsdagar i månaden under sommarmånaderna, med start i maj. Den som vill återvända till den svenska musikens och dansens rötter blir inte heller besviken; folkdans- och folkmusiktraditionen förs vidare av de många hembygdsgårdarna i Uppvidinge kommun. Åseda hembygdsförening håller även i loppisar, byvandringar och berättarkvällar under sommaren.

Just sommaren lämpar sig extra väl för besök i Åseda. Orten har verkligen naturen precis runt knuten i form av småländska skogar och ett nostalgiskt jordbrukslandskap med anor ända från 1700-talet. Det finns även gott om badplatser inom ett stenkasts avstånd. Ett oerhört populärt besöksmål är det närbelägna Glasriket, dit det anordnas uppskattade cykelturer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *